Honorable Mentions

Education: Schools K-12

West Brook High School Phase II

Due to rapid growth in the school district, administrators needed a high-quality K–12 classroom addition constructed on an accelerated schedule but within budget. Blending precast concrete modules and site construction, the 16,434 ft2 (1,527 m2) addition was completed in seven months.

The design features a combination of exterior finishes, including a stencil-and-dye brick pattern stamped into the precast concrete during casting and a direct-applied textured color finish applied on-site. The building’s long lines were broken up by alternating sections, and coordinating exterior finishes were offset by 2 ft (0.6 m).

A prefinished metal wall panel on a parapet wall was installed in alternating heights to provide a feature that contrasted with the customized concrete finishes.

Location: Beaumont, Tex.
Architect: Harrison Kornberg Architects, Houston, Tex., www.harrisonkornberg.com
Precaster: Fibrebond, Minden, La., www.fibrebond.com
Precast specialty engineer: Raley & Associates, Bossier City, La.
Project size: 16,434 ft2
Project cost: $3.5 million
 
[PHOTO CREDITS]
[Finish Photos]
Photos: Benjamin Hill Photography, courtesy of Fibrebond
[Elevations, floor plans, site work]
Photos: Fibrebond
[Rendering]
Rendering: Harrison Kornberg Architects

Education: Higher Education and Universities

top

Knight Management Center at Stanford Graduate School of Business

This complex of eight buildings, organized around a series of outdoor gathering spaces, includes a 600-person lecture hall, a dining pavilion, an 870-car underground parking structure, and an abundance of classrooms, offices, and social spaces. Value-engineering the facade to glass-fiber-reinforced concrete (GFRC) panels not only produced a more durable shell without affecting the budget but helped the project achieve LEED platinum certification.

The lightweight GFRC panels required no changes to the structural frame after the conversion from stucco. The use of the panels provided a dramatic exterior appearance while also helping with energy efficiency. The material’s off-site casting, local manufacture, and recyclability also added to the LEED points achieved.

The design of the 730,000 ft2  (68,000 m2) project’s exterior was planned as a modern interpretation of the university’s established building style and incorporates a number of elements iconic to the rest of campus. Covered arcades visually unite the complex and provide shade for pedestrians, while a natural exterior palette and red-tile roofs evoke the mission revival building style.

Within that framework, an identity was created that is unique to the business school and emphasizes its curriculum goals of small classroom size, interdisciplinary collaboration, and experiential teaching methods.

Location: Stanford, Calif.
Architect: Boora Architects, Portland, Ore., www.boora.com
Precaster: Walters & Wolf Precast, Fremont, Calif., www.waltersandwolf.com
Project size: 730,000 ft2
Project cost: $250 million

Photos: Tim Griffith

Justice and Correctional Structures

top

The Toronto South Detention Center

The Toronto South Detention Center (TSDC) facilities were constructed to serve as a maximum-security remand justice facility for the greater Toronto area. To meet the exceptional security, logistical, and aesthetic requirements, the designers specified a total–precast concrete solution for the project. The TSDC was the first such detention center built in Canada.

Situated 15 minutes from the city core, the center was designed to serve highly functional needs while blending with the urban fabric. The main TSDC building provides maximum-security accommodations for 1650 inmates, while the Toronto Intermittent Center (TIC) accommodates an additional 320 inmates. Although operating separately, the two units were designed to be structurally contiguous to exploit the sharing of support services.

The precast concrete system features cell modules, exterior insulated and pressure-equalized panels, shear walls, beams, wall beams, hollow-core floor slabs, staircases, and inmate benches.

TSDC’s central location is atypical and posed a unique design challenge, requiring the immense building to be unassuming and civic in character.

Location: Toronto, ON, Canada
Architect: Zeidler Partnership Architects, Toronto, ON, Canada, www.zeidlerpartnership.com
Precaster: Prestressed Systems, Inc, Windsor, ON, Canada, www.psi-hci.com
Precast concrete specialty engineer: PSE: CEG, Mount Prospect, Ill.
Cell Precaster: Tindall, Spartanburg, S.C., www.tindallcorp.com
Project size: 853,522 ft2
Project cost: $593 million


Photos: Province of Ontario

Custom Solutions

top

Taxman Riverwalk Lift Addition

This project modified a site along an existing river walk to make it ADA accessible. In addition to requiring low maintenance, the design takes its cues from the surrounding historic architecture by reinterpreting classic forms with clean simple lines using architectural precast concrete panels for its structure and the walkway’s landings.

The precast concrete panels help the lift rely largely on passive-cooling strategies during peak pedestrian use in summer. The heavy precast concrete walls allow ventilation while reducing the amount of solar heat gain on the glass lift enclosure.

A natural heat-stack effect is encouraged by incorporating a transom with perforated aluminum panels along the top of the lift enclosure. Louvered stainless-steel sunshades and accessories eliminate the potential for rust and long-term maintenance. In summer, the amount of direct solar heat gain is mediated by the sunshades.
In the evening, the upper and lower landings are illuminated by the integral pinpoint LED lighting within the sunshades. The internal LED lighting system allows light to pour through the transom and openings to transform the lift into a lantern along the river.

Location: Milwaukee, Wis.
Architect: PACE Architects, Milwaukee, Wis., www.pacearchitects.com
Precaster: Mid-States Concrete Industries, South Beloit, Ill., www.msprecast.com
Precast concrete specialty engineer: Midwest Structure Engineering Inc., West Allis, Wis.
Project size: 255 ft2
Project cost: $385,564

Photos: Pace Architects, S.C.

Sustainable Design Award

top

Ruppert Plaza Garage and Macombs Dam Rooftop Park

A green roof and a design that allowed the building to be constructed as an open-air structure enhanced the sustainable-design features used on this parking structure, which encompasses nearly 1 million ft2 (93,000 m2) and provides parking for 1580 cars.
Creating airshafts along the sides and using long-span double tees allowed the building to avoid a closed structure that would have required considerable energy-consuming ventilation equipment.

The 7 acre (2.8 hectare) rooftop park provides recreational facilities such as a synthetic football/soccer field, a running track, basketball courts, handball courts, and a fitness circuit.

Landscaping, supported by the precast concrete structural system, features native, drought-tolerant plantings and precast concrete planters along the perimeter. A comfort station/field house, with provisions for restrooms and field storage, also was constructed on top of the parking structure. The rooftop park integrates completely with the adjacent at-grade park.


Location: New York, N.Y.
Architect: Clarke Caton Hintz, Trenton, N.J., www.clarkecatonhintz.com
Precaster: Unistress, Pittsfield, Mass., www.unistresscorp.com
Precast concrete specialty engineer: Hoch Associates, Fort Wayne, Ind.
Project size: 914760 ft2
Project cost: $157 million

Photos: Jeffrey Totaro for Clarke Caton Hintz Architects

All Precast Solution Award

top

George Washington AutoPark

This seven-tier, 547-space parking structure, located within a historical district, had to maximize parking spaces on a limited site while complementing the surrounding historical structures. The use of an all–precast concrete structural solution helped the design team achieve all of the goals for this high-profile project.

The structure, which contains about 500 precast concrete components, includes 60 ft (18 m) double tees, which serve as the driving ramps, as well as 12 ft (3.7m) double tees. Other structural elements consist of stair/elevator walls, interior columns, inverted-tee beams, ramp walls, flat slabs, and accessory pieces.

Most of the exterior spandrels feature embedded thin brick and punched openings to resemble windows. With prominent features surrounding the site that predominate with limestone bases, brick masonry arches, and decorative cornices, precast concrete allowed the design team to incorporate the same features efficiently and effectively.

The parking structure’s limestone-like base ascends two tiers, replicating the look of the limestone bases on nearby building. The precaster produced a custom reusable form to create the textured look that was desired while allowing the forms to be rotated to provide more variations.

Modular-sized inset thin brick reduced the visual mass of the structure, bringing it into scale with its surroundings while increasing efficiency and safety during the construction process.

Location: Winchester, Va.
Architect: Design Concepts, Winchester, Va., www.1designconcepts.com
Precaster: Shockey Precast Group, Winchester, Va., www.shockeyprecast.com
Precast concrete specialty engineer: Blue Ridge Design Inc., Winchester, Va.
Project size: 155,340 ft2
Project cost: $7.68 million


Photos: Design Concepts

Bridges: Main Span More Than 150 Feet

top

Manette Bridge Replacement

This bridge replaced an 80-year-old, 1500 ft long (460 m) design of which the community was fond, requiring a sensitive approach to the new design that still provided durability and cost effectiveness. Precast concrete parabolically haunched spliced girders helped achieve these goals.

The new bridge was constructed approximately 3 ft (0.9 m) from the existing bridge, allowing it to remain open to traffic. The new bridge overlapped the existing one on the west end, requiring a short closure, which was minimized by the quick erection of the precast concrete girders.

The parabolic shape created varying web and bottom-flange thicknesses through the bridge’s length, adding visual interest. All of the segments of each type of girder are the same, providing economy in casting.

The bridge’s appearance was enhanced by architectural details created from extensive public input. In addition to the parabolic girders, aesthetic details include a compass-rose motif on the piers that alludes to navigation and a deep-green railing, which recalls the replaced steel truss.

Columns were designed as classic forms rising outside the superstructure to embrace pedestrian overlooks. Girder closures were detailed with nautical themes and traditional-looking brackets.

Location: Bremerton, Wash.
Engineer: Washington State Department of Transportation, Tumwater, Wash., www.wsdot.wa.gov
Precaster: Concrete Technology Corp., Tacoma, Wash., www.concretetech.com
Bridge length: 1,550 ft
Project cost: $42.24 million


Photos: Washington State Department of Transportation Visual Engineering Resource Group

Bridges: Rehabilitated

top

Princess Margaret Bridge

This $80 million rehabilitation updated a 50-year-old structure that was one of the largest bridges in the region. Severely deteriorated but important to traffic flow, the steel bridge needed substantial repairs with minimal closure time. To achieve this, precast concrete deck panels were made composite with the trusses, the first use of such a design.

The original bridge’s superstructure included a concrete deck slab supported on transverse floor beams approximately 9 ft (2.7 m) on center, which in turn were supported by two steel girders. The deck and floor beams were replaced with precast concrete double-tee panels.

The through-truss navigation span maintained the existing floor beams, while the deck slab and stringers were replaced by precast concrete double-tee panels using the same formwork that was used for the precast concrete deck panels in the deck-truss spans. The rolled-beam approach spans were replaced with double-tee panels post-tensioned both longitudinally and transversely. The pier caps on the east approach spans were also replaced with precast concrete caps.

Further complicating the work, the bridge trusses could not support the crane needed to remove the old deck and install the new one. An electronically controlled machine was designed to perform this work much faster and more effectively than a manually operated crane.

These creative approaches to design and erection sped construction and saved a significant amount of material and time otherwise needed to strengthen the structural steel in the trusses.

Location: Route 8 over the St. John River, Fredericton, NB, Canada
Design-build engineer/contractor: e.construct.USA LLC, Omaha, Neb., and SNC-Lavalin, Montreal, QC, Canada, www.econstruct.us
Precaster: Strescon Ltd., Saint John, NB, Canada, www.strescon.com
Project size: 3,605 feet
Project cost: $80 million

Photo: Adel Zaki, SNC Lavalin

top